Traditionele top 3 partijen hebben monopolie op burgermeesterschap

Traditionele top 3 partijen hebben monopolie op burgermeesterschap

We werden op Twitter getriggerd door de fractievoorzitter van de Overijsselse Staten voor de FVD die stelde dat de VVD, CDA en de PvdA al jaren een monopolie hebben op het afleveren van de burgemeesters. Dit terwijl ze tegenwoordig nog maar 40% van het electoraat over hebben. Dat klinkt inderdaad vreemd dus gingen wij op onderzoek uit naar beschikbare data.

We vonden nuttige data op de website van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) in PDF-vorm en konden die vervolgens met de PDF importer in Tableau importeren. We maakten vervolgens bovenstaande visualisatie en zagen inderdaad dat Johan Almekinders gelijk had maar ook dat er sinds 2018 een daling zichtbaar is waarbij er meer burgemeesters bijkomen van andere partijen. Of deze daling in 2019/2020 doorzet moet nog blijken.

Richard

Als BI Consultant / business analist begeleid ik organisaties naar meer informatiegestuurd werken. Ik heb ervaring in consultancy, presales, het uitvoeren van informatieanalyses en het leiden van projecten. In de afgelopen 10 jaar heb ik diverse rollen binnen het business intelligence vakgebied bekleed waardoor ik binnen dit domein zeer breed inzetbaar ben geworden.

Reacties zijn gesloten.